Autorka książki Autyzm i dieta. Co jako rodzic powinieneś wiedzieć, szczegółowo opisuje - wskazując na badania naukowe - w jaki sposób dieta wpływa na funkcjonowanie dzieci ze spektrum autyzmu. Autorka wskazuje na poprawę jakości funkcjonowania tych osób, podkreślając i uwypuklając, które konkretnie składniki pokarmowe są korzystne, których zaś należy unikać. Podpowiada także, które badania warto wykonać aby podjąć skuteczną interwencję dietetyczną. Zdrowotne wyzwania, które podejmiemy, mają bezpośredni wpływ na kondycję umysłową i zachowanie osób autystycznych.
Rodzice dzieci autystycznych podkreślają, że zmiany w sposobie żywienia ich dzieci, mają ogromny wpływ na ich zachowanie oraz rozwój, a najnowsze badania podkreślają i dowodzą o słuszności tych tez. Książka zawiera także praktyczne wskazówki i porady, w jaki sposób zmienić nawyki żywieniowe rodziny, a także podaje konkretne przepisy kulinarne, na których można oprzeć się tworząc nową strukturę diety. Autorka podpowiada, które niekorzystne składniki wyeliminować, a zamienić je na dobroczynne. Problemy o charakterze neurologicznym i psychicznym często wiążą się z problemami fizjologicznymi, takimi jak dolegliwości gastroenterologiczne, immunologiczne i laryngologiczne.
Autorka książki powołuje się w niej na wyniki własnej pracy badawczej i odnosi do polskiej i światowej literatury poświęconej zagadnieniom powiązania stanu zdrowia i jakości życia osób autystycznych z ich dietą.
Te zdrowotne wyzwania mają bezpośredni wpływ na kondycję umysłową i zachowanie osób autystycznych, dlatego nie powinny być ignorowane. Jak więc zadbać o fizyczny dobrostan dziecka z autyzmem? Odpowiednia dieta ma tutaj kluczowe znaczenie.
Autyzm i dieta to nieocenione wsparcie dla rodziców dzieci autystycznych. Czytelnik dowie się dzięki lekturze książki, w jaki sposób - poprzez dietę właśnie - wspierać rozwój swojej pociechy i co robić, żeby wzrastanie było jak najbardziej harmonijne.
Autor: dr Justyna Jessa